Nivelurile de finisare ale plăcilor de gips-carton
sfaturi

Nivelurile de finisare ale plăcilor de gips-carton

Există patru niveluri specifice și definite de umplere a suprafețelor din plăci din gips-carton: Q1, Q2, Q3 și Q4. Nivelul adecvat de umplere și finisare este selectat în funcție de cerințele investitorului privind calitatea (gradul de netezime) a suprafeței, de destinația încăperii și de modul de finisare a suprafeței (plăci ceramice, tapet, vopsele cu strat subțire etc.)

 1. Nivelul de Finisare cu Gips PSG 1 [Quality Level 1 (Q1)] Acest nivel de finisare se referă la suprafețele realizate din plăci din gips-carton pentru care nu au fost formulate cerințe estetice (de exemplu, ca substrat pentru plăci ceramice). Tot ceea ce trebuie să faceți este să aplicați un strat glet de bază, care include:
  • umplerea rosturilor dintre plăcile de gips-carton

  • acoperirea cu glet a părților vizibile ale elementelor de fixare și finisare. Finisarea la acest nivel de bază presupune utilizarea unei benzi de armare din fibră de sticlă (plasă autoaderentă) care este aplicată pe marginile plăcilor de gips-carton și nivelarea cu unul sau două straturi de glet pentru rosturi inclus în sistem

 2. Nivelul de Finisare cu Gips PSG 2 [Quality Level 2 (Q2)] Finisarea de structuri în sisteme de gips-carton la acest nivel, o numim "finisare standard" și îndeplinește așteptările aplicate de obicei cerințelor estetice pentru suprafețele pereților și tavanelor. Scopul lucrărilor efectuate de un instalator de sisteme de gips-carton la Nivelul de Finisare cu Gips PSG 2 este de a uniformiza și netezi suprafața de îmbinare în așa fel, încât să fie îmbinată cu plăcile de gips-carton și să formeze o singură suprafață. Această "aliniere" se aplică, de asemenea, elementelor de fixare, colțurilor interne și externe și conexiunilor. Finisarea la nivelul PSG 2 include:

  • finisarea de bază PSG 1

  • , acoperire în patru straturi cu ajutorul pastei de îmbinare pentru rosturi incluse în sistem: pastă pentru rosturi, dacă este necesar și glet de finisare, până la o tranziție lină a suprafeței rostului către suprafața plăcii de gips-carton. Nu este permisă lăsarea de adâncituri și zgârieturi localizate de la uneltele utilizate. Dacă este necesar, suprafețele acoperite cu glet trebuie șlefuite

  • Suprafaţa astfel pregătită este apoi potrivită pentru: acoperirea cu tapet, vopsele structurale și vopsele mate tipice, emulsii și produse acrilice aplicate cu rola sau cu pensula, precum și pentru acoperirea cu tencuieli decorative.

 3. Nivelul de Finisare cu Gips PSG 3 [Quality Level 3 (Q3)] În cazul unor cerinţe estetice mai exigente pentru suprafeţele finisate este necesar să se ia măsuri suplimentare care să depășească finisarea de bază și cea standard. Finisarea la nivelul PSG 3 include:

  • Finisarea standard PSG 2

  • Nivelarea întregii suprafațe a elementului de compartimentare (rosturi și carton) cu pasta de îmbinare inclusă în sistem, sau cu gleturile de finisare incluse în sistem, al căror scop este de a nivela suprafața și de a închide microporii, uniformizând textura și absorbția acestor suprafețe. Grosimea stratului aplicat este mică și, de obicei, nu depășește 1 mm.

   Suprafața astfel pregătită este destinată:

  • acoperiri cu tapet cu textură fină

  • vopsele mătăsoase și lucioase

  • Utilizarea tencuielilor cu o granulație mai fină de 1 mm este permisă de către producătorul tencuielii pe un anumit substrat.

 4. Nivel de Finisare cu Gips PSG 4 [Quality Level 4 (Q4)] Pentru satisfacerea celor mai înalte cerinţe estetice în ceea ce priveşte finisarea suprafeţelor realizate din plăci din gips-carton se aplică un strat subţire de tencuială de gips pe întreaga suprafaţă. Nivelul de Finisare cu Gips PSG 4 presupune aplicarea manuală sau mecanică a unui strat subţire de tencuială sau a unui strat special de finisare pentru plăcile de gips-carton (grosimea stratului până la 3 mm). Pe lângă șlefuirea suprafeței, este adesea necesar să se șlefuiască întregul strat aplicat. Suprafața astfel pregătită este adecvată pentru acoperirea cu tapet lucios neted sau structurat, de exemplu, cu folii autoadezive metalice sau de vinil; acoperirea cu vopsele lucioase și, de asemenea, pentru obținerea unor suprafețe lustruite din tencuială de alabastru care imită marmura.

NORGIPS Extra Finish
Glet gata preparat, pentru finisarea de înaltă calitate a plăcilor de gips-carton ș…
NORGIPS Finish
Glet de finisare pe bază de ipsos aditivat pentru nivelarea rosturilor dintre plăcile de …
Dosar de documente
Dosar de documente
close

Dosarul de documente este locul în care puteţi stoca fişierele selectate pentru descărcare și calculele privind consumul de materiale.

Faceți clic pe "Pentru dosar" pe orice document sau calcul.

Cu ajutorul acestui dosar de documente puteți pregăti cu ușurință documentația pentru investiția dumneavoastră, inclusiv:

 • documentația tehnică a produselor și soluțiilor
 • calculul consumului de materiale
 • lista rezumativă a produselor
 • foaia de titlu cu un calcul al investiției
Descarcă ZIP Descarcă ZIP
Descarcă PDF Descarcă PDF
Trimite la @ Trimite la @
 Șterge dosarul
Închide
în sus