Liniște şi confortLiniște şi confort

Ce este izolarea fonică?

și de ce merită să o aveți?

Izolarea fonică este o caracteristică care are o influență directă asupra calității vieții. Faptul de a vă putea izola de zgomotele nedorite înseamnă, în practică, liniște pentru familia dumneavoastră, intimitate și un risc mai mic de conflict cu vecinii. Pentru ca o locuință să fie refugiul nostru, pereții trebuie să reducă în mod eficient sunetele dintre camere.

Protecţie împotriva zgomotului

Intensitatea sonoră se măsoară în decibeli (dB). De exemplu, 38 dB este nivelul sonor corespunzător volumului unui aspirator.

Capacitatea unei partiţii (perete, tavan, podea) de a atenua zgomotul este denumită izolare fonică. De asemenea, o exprimăm în decibeli, folosind în principal indicii RW,RA,1,RA,2, R'A,1 și R'A,2. O izolare fonică mai mare a pereților înseamnă mai puțin zgomot nedorit în încăpere. Trebuie știut faptul că o reducere de 2 sau 3 decibeli este greu de perceput de urechea umană. În schimb, urechile noastre percep o reducere a volumului cu 6 sau 7 decibeli ca pe o înjumătățire a volumului. Dacă nivelul de atenuare a zgomotului de către o partiţie va fi mărit cu 20 dB (de exemplu, de la 49 dB la 69 dB), confortul acustic se va îmbunătăți considerabil.

Norgips oferă soluții pentru amortizarea eficientă a zgomotului din exterior și între etajele și încăperile din interiorul clădirii.

Sistemele disponibile sunt împărțite în trei categorii:

  • Rw până la 49 dB
  • Rw de la 50 dB la 59 dB
  • Rw de la 60 dB la 72 dB

Dacă nivelul de atenuare a zgomotului a partiției crește cu 20 dB (de exemplu, de la 49 dB la 69 dB), confortul acustice îmbunătățește semnificativ.

Pereții despărțitori și pereții cortină Norgips fac posibilă respectarea normelor obligatorii pentru diferite tipuri de clădiri. Cerințele pentru izolarea fonică a pereților despărțitori din clădirile rezidențiale sunt specificate în PN-B-02151-3:1999. Eficiența ridicată a izolării fonice și ușurința de instalare fac din aceasta cea mai populară modalitate de închidere a spațiilor.

Liniște fără interferenţe

Există diferite tipuri de zgomot:

  • Sunetele transmise prin aer pot fi muzica care vine din spatele unui zid sau zgomotul de pe o stradă aglomerată
  • Sunetele de impact sunt pașii unui vecin de etajul de sus
  • Reverberația este efectul de ecou

Fiecare dintre aceste sunete trebuie să fie înăbușite în mod corespunzător prin intermediul unor partiții. Pentru a vă asigura că ați avut grijă de confortul fonic, alegeți o soluție de sistem și bucurați-vă de liniște și pace netulburată.

Nu numai tipurile adecvate de plăci din gips-carton sunt responsabile pentru izolarea fonică, ci și benzile de etanșare, profilurile selectate corect, materialul izolator și precizia instalării unei anumite partiții.

Soluții pentru persoanele exigente

Norgips are o gamă de plăci din gips-carton care atenuează zgomotul mult mai bine decât soluțiile standard de pe piață.

Faceți cunoștință cu plăcile Acoustic Norgips!

Placa de gips-carton Acoustic de tip A este utilizată ca înveliș în pereții despărțitori și cortină, în plafoane suspendate și în placări de mansardă pentru a obține o izolare fonică îmbunătățită. Dacă, pe de altă parte, aveți nevoie de o partiție care, în afară de proprietățile de atenuare a zgomotului, îndeplinește cerințe ridicate în ceea ce privește umiditatea crescută, rezistența, duritatea și rezistența la foc, ar trebui să utilizați placa Acoustic Super de tip DFH2IR care, datorită masei sale ridicate și a aditivilor speciali, are parametri mai buni care îmbunătățesc izolarea fonică.

Sistemele Norgips sunt supuse la numeroase teste în condiții de laborator pentru a asigura confortul acustic în toate condițiile.

Izolare fonică

RW – indicele ponderat de izolare fonică

RA,1 – indicele de evaluare a izolării fonice

RA,2 – indicele de evaluare a izolării fonice

RA,1,R – indice proiectat pentru evaluarea izolării fonice

R’A,1 – indicele de evaluare a izolării fonice aproximative

K - transmiterea laterală a sunetului

Toți termenii din dicționar

Izolare fonică

Izolare fonică - capacitatea compartimentului de construcţii de a proteja împotriva zgomotului. În cazul pereților despărțitori din gips-carton, izolația fonică se referă la protecția împotriva sunetelor transmise prin aer. Izolarea fonică este exprimată în decibeli [dB] în principal cu ajutorul indicatorilor RW, RA,1, RA,2, R’A,1 și R’A,2.

Cerinţele de bază cu privire la izolarea fonică sunt incluse în standardul CE-B 02151-3:1999. În prezent se desfășoară lucrări asupra includerii în Regulament a condiţiilor tehnice pe care trebuie să le îndeplinească clădirile și situarea acestora în noua versiune a standardului - CE-B 02151-3:2015.

RW – indicele ponderat de izolare fonică

RW – indicele ponderat de izolare fonică, exprimat în [dB]. Indicator utilizat pentru evaluarea generală a compartimentului de construcţii, utilizat în conformitate cu majoritatea cerinţelor din statele UE. Valoare obţinută în timpul testelor de laborator. Valoarea corespunde frecvenţei sunetului de 500 Hz pe o curbă indicată pe diagrama de izolare fonică a compartimentului de construcţii.

RA,1 – indicele de evaluare a izolării fonice

RA,1 – indicele de evaluare a izolării fonice ia în considerare indicele spectral adaptiv C (RA,1 = RW + C), exprimat în [dB]. exprimat în [dB]. Valoare obţinută în timpul testelor de laborator. Indicator care corespunde izolării fonice la sunetele din aer de frecvențe medii și frecvențe înalte, care sunt caracteristice, printre altele, zgomotelor normale generate de oameni. Indicatorul serveşte în principal pentru evaluarea izolării fonice a compartimentelor de interior.

RA,2 – indicele de evaluare a izolării fonice

RA,2 – indicele de evaluare a izolării fonice care ia în considerare indicele spectral adaptiv Ctr tr (RA,1 = RW + Ctr), exprimat în [dB]. Valoare obţinută în timpul testelor de laborator. Indice corespunzător izolării fonice la frecvențe joase ale sunetului, care sunt caracteristice, printre altele, zgomotului exterior, de ex. trafic stradal intens. Indicatorul serveşte în principal pentru evaluarea izolării fonice a compartimentelor dinspre exterior.

RA,1,R – indice proiectat pentru evaluarea izolării fonice

Indicatorul se determină prin deducerea indicatorului de izolare fonică RA,1 cu corecția inexactității de executare (RA,1,R = RA,1 – 2 dB). Indicatorul este utilizat pentru evaluarea pereților despărțitori în cadrul unui apartament dintr-o clădire de apartamente și estimarea izolației fonice R'.

R’A,1 – indicele de evaluare a izolării fonice aproximative

R’A,1 – indicatorul de evaluare a izolării fonice aproximative ia în considerare indicele adaptiv spectral C. Indicele R’A,1 ia în considerare izolarea fonică a compartimentelor de construcții la sunetele din aer de frecvență medie și înaltă care vor fi atinse în condițiile date de utilizare. R’A,1ia în considerare, și transmiterea laterală a sunetului K. Valoarea indicelui este obținută în timpul unui test fonic pe teren sau prin estimare prin metoda de calcul. Este utilizat pentru evaluarea izolării fonice a majorităţii compartimentelor de construcții de interior.

K - transmiterea laterală a sunetului

K - transmiterea laterală a sunetului, modificarea sunetului transmis prin suprafețele adiacente (tavan, pereți adiacenți). Rectificarea K depinde de geometria compartimentului de construcţii, modul de îmbinare cu alte tipuri de compartimente alăturate. Calcularea transmiterii sunetului este de obicei o sarcină complexă care trebuie încredințată inginerului acustician.

Cerințele cu privire la indicatorii de izolare fonică sunt specificate în normativele în vigoare.

Toți termenii din dicționar
Soluții de ameliorare acustică utilizând plăcile de gips-carton NORGIPS ACOUSTIC Super DFH2IR
Izolarea acustică a peretelui - Etape de montaj utilizând plăcile de gips-carton NORGIPS ACOUSTIC tip A
NORGIPS Extra Finish
Glet gata preparat, pentru finisarea de înaltă calitate a plăcilor de gips-carton ș…
Placi din gips-carton NORGIPS ACOUSTIC SUPER 12,5 mm tip DFH2IRE
Plăci din gips-carton dedicată aplicațiilor cu un grad sporit de izolare fonică și rezist…
Banda de etansare monoadeziva 30 mm
Banda de etansare monoadeziva pentru profilurile metalice perimetrale
Banda de etansare monoadeziva 50 mm
Banda de etansare monoadeziva pentru profilurile metalice perimetrale
Banda de etansare monoadeziva 75 mm
Banda de etansare monoadeziva pentru profilurile metalice perimetrale
Banda de etansare monoadeziva 100 mm
Banda de etansare monoadeziva pentru profilurile metalice perimetrale

Izolație fonică îmbunătățită cu sisteme de compartimentare …
08.09.2022

Sistemele hibride Duo de la Norgips sunt un răspuns la conștientizarea tot mai mare a persoanelor care își renovează apartamentele sau casele. O bună izolare fonică a încăperilor este un aspect căruia i se acordă o atenție deosebită. Toată lumea cau…

Mai mult
Cum se poate atenua zgomotul din alte încăperi? Placa Acoustic Super …
23.06.2021

Există multe beneficii care pot fi obţinute prin utilizarea plăcii Acoustic Super de tip DFH2IR…

Mai mult
Expediază un mesaj

Stimați domni și doamne,,
securitatea datelor cu caracter personal este un aspect foarte important pentru noi. De aceea, vă transmitem informațiile despre tipul de date personale pe care le deținem. Administrator al datelor cu caracter personal este Norgips Sp. z o.o. cu sediul în Varșovia, cod poștal /02-634/, str. Racławicka 93. Datele personale vor fi utilizate pentru deservirea cererii trimise.
Poți citi mai multe în Politica noastră de Confidențialitate.

Acest site este protejat de reCAPTCHA și se aplică Politica de confidențialitate și Termenii de utilizare Google.

Alexandru Pitac
Technical Advisor
Cristian Roman
Product Manager Romania
Dosar de documente
Dosar de documente
close

Dosarul de documente este locul în care puteţi stoca fişierele selectate pentru descărcare și calculele privind consumul de materiale.

Faceți clic pe "Pentru dosar" pe orice document sau calcul.

Cu ajutorul acestui dosar de documente puteți pregăti cu ușurință documentația pentru investiția dumneavoastră, inclusiv:

  • documentația tehnică a produselor și soluțiilor
  • calculul consumului de materiale
  • lista rezumativă a produselor
  • foaia de titlu cu un calcul al investiției
Descarcă ZIP Descarcă ZIP
Descarcă PDF Descarcă PDF
Trimite la @ Trimite la @
 Șterge dosarul
Închide
în sus